
woensdag 1 december 2010
entoen.nu

Labels:
canon van nederland,
entoen.nu,
kunstvanlezen,
Stichting Lezen
dinsdag 30 november 2010
donderdag 4 november 2010
boekenliefde

Labels:
bibliotheek,
boekenliefde,
boete,
inleverdatum,
lenen,
leners
woensdag 20 oktober 2010
ede bruist

Afgelopen woensdag mocht ik Cultura aanprijzen bij de Edese bevolking op een beurs voor ondernemend Ede in de Reehorst. Een kleine impressie, omdat ik het niet kan laten.
Het was de eerste keer dat deze beurs werd georganiseerd en ik had de indruk dat er niet veel reclame voor was gemaakt. Het is mij tenminste niet opgevallen. Het was niet superdruk qua bezoekers, maar als het idd een jaarlijkse traditie gaat worden zal het via mond-op-mond reclame vanzelf groeien.
Als lokkertje hadden we een super goedkoop bibliotheek abonnement in de aanbieding + tegoedbonnen voor een keertje gratis lenen van een dvd/cd op de muziekafdeling en natuurlijk veel flyers, waaronder de theaterkalender, Nederland Leest en de visitekaartjes voor de jeugdhyves!
Ik had er graag nog wat kadootjes bij gehad zoals een sleutelhangertje, een spelletje, stickertjes of whatever, want dat geeft wat makkelijker weg. Maar al met al wel mooi 2 mensen overgehaald om voor een prikkie een bieb abonnement te nemen, die dus binnenkort hun pasje en zichzelf komen opladen in de bieb! Waarvan een ook gelijk haar dochter van 4 lid zal maken. Bij het uitdelen van de bonnen voor een gratis cd/dvd bleek dat toch best veel mensen wel weten dat er op de 2e verdieping van de centrale ook een muziekafdeling is! Mensen die het jammer vonden dat er op de andere vestigingen geen muziekafd. is kon ik blij maken door te vertellen dat de centrale ook op zaterdag open is. Dus mooi te kombineren met een dagje Ede-city, haha, hopelijk wordt het nu nog drukker op zaterdag!
Een nadeel van zo'n brede doelgroep (de hele bevolking) is dat je af & toe moet incasseren. Zoals oh, is het voor de bibliotheek, boeh, nou nee ik lees nooit en zal ook nooit gaan lezen. Nog snel geprobeerd prinses Laurentien te bellen, maar hoe moet dat ook alweer met m'n mobiel, die ik alleen maar gebruik voor sms-jes hahaha (sorry Heleen, ik zal dit echt gaan oefenen als 24e ding)
Nog een nadeel is dat je niet weg kunt lopen van een vasthoudende beursbezoeker met zo'n riekende adem dat je er bijkans onwel van zou worden. Terwijl ik toch heel wat kan hebben qua mensengeuren (dacht ik totnutoe). Normaal ben ik geen voorstander van eeuwig kauwgomkauwende kaken, maar dit was een typisch gedooggevalletje qua kauwgom.
En dat er sjaggerijnies langskomen die hun gal komen spugen over bieb-gerelateerde frustraties zoals een lidmaatschap dat opeens was verdwenen uit ons computersysteem. Niemand weet hoekom, netjes betaald enzo, toch opeens al z'n gegevens weg, dus wil nog steeds weten hoe dit kom. Hij werd gelukkig zachtjes meegetroond door z'n vrouw die wat sussende woordjes mompelde en mij stiekem toefluisterde dat hij toch nog wel in de bieb komt hoor.
Om mezelf weer op te peppen gauw een sms-je naar een vriendin gestuurd om haar naar de beurs te lokken, ze kwam onmiddelijk met een hele sliert kinderen die ze van straat had geplukt. Zo had ik toch nog wat gezelligheid (thanks a lot Ave) en zij gratis & leuk tijdverdrijf voor de kids in de vakantie! Want voor de kinderen was er veel te beleven qua ballonnen, knutselhoekjes, verhalenverteller, ballenbak, springkussen, echt super!!
Verder was het leuk dat er ook positieve gesprekjes waren. Dat m'n eerste bezoeker een Indiase mevrouw was die met haar gezin in de Reehorst logeerde en op reis was door Europa, gewoon eventjes naar Amsterdam, Parijs, Griekenland etc. ja, als je toch in de buurt bent.....
Dat mensen enthousiast tot de ontdekking kwamen dat er in Cultura ook allerlei kunstzinnige, creatieve en muziek cursussen gevolgd en theatervoorstellingen bezocht kunnen worden.
Dat kinderen die op hyves zaten blij waren weer een vriendje toe te kunnen voegen.
Dat er ws nog meer mensen een gratis roman op komen halen tijdens Nederland Leest.
Dat ik zelfs nog een mevrouw kon attenderen op librarything.
Als ik het al niet bruisend genoeg vond, werd dit op de terugweg naar Culturadrome snel en ruimschoots goedgemaakt met een bruisende regenbui. Het stortte zo hard dat het totaal geen zin meer had om m'n regenbroek nog uit m'n fietstas te vissen. Nou ja, gelukkig mocht ik op een lekkere voorverwarmde stoel zitten en mocht ik nog veel hete koffie drinken, dus eh, ben niet eens ziek geworden. Anders zou ik natuurlijk acuut een bruistabletje genomen hebben, ha.
donderdag 23 september 2010
verwend met lekkere leesbonbonnetjes

dinsdag 21 september 2010
luchtige boekverwerking

zaterdag 18 september 2010
nog linker
nationale gedichtenwedstrijd 16+
hoe irritant is dit, dat ik de linkjes niet gewoon door de tekst heen kan leggen, of kan dit wel maar ben ik vergeten hoe??
hoe irritant is dit, dat ik de linkjes niet gewoon door de tekst heen kan leggen, of kan dit wel maar ben ik vergeten hoe??
nationale gedichtenwedstrijd

maar ook voor 16 plussers, doe en dicht dus mee!! http://www.nationalegedichtenwedstrijd.nl/ het is natuurlijk uitsluitend voor de artistieke uiting en evt eeuwige roem, maar aan de 16+ wedstrijd is ook een prijsje verbonden van 10.000 euro, hoeveel boeken, ipads, e-readers en alles kun je daarvan kopen....... als dat niet inspirerend is haha
vrijdag 3 september 2010
open dag

Labels:
cultura,
hyves,
jeugdafdeling,
open dag,
smileys
woensdag 14 juli 2010
nummer tien

ps Opera, leuk dat je weer es langs komt bloggen! kan best even tussendoor tijdens de rustige uurtjes toch?!
Labels:
boekenbon,
Isabel Allende,
kadootjes,
lezen,
vakantie
zaterdag 10 juli 2010
bovenaan het inpaklijstje: BOEKEN MEE

zaterdag 3 juli 2010
vraagje

nee hoor, valt best wel mee of eh, hoe bedoel je trouwens.....
dat boek natuurlijk, oh ja, tuurlijk, ff kijken
ja! er zijn zelfs 3 boeken met die titel hahahaha
hebben jullie donald duck als brievenbesteller? op de computer staat dat 'ie bij de balie ligt
omdat ik 'm niet in de catalogus kan vinden vraag ik hoe zij 'm heeft gevonden, tikt ze op serie de bende van de korenwolf ik kijk even mee en zeg: dat is geen donald duck, nee, maar zo had ik m gevonden, ik zie het, idd als je op de bende van de korenwolf zoekt krijg je op het lijstje ook beste verhalen van donald duck en voila donald duck als brievenbesteller
eigenlijk hoeven we dus niet zo'n ordelijke catalogus te hebben, als je een beetje associatief zoekt kun je de leukste boeken vinden!!!
je moet er alleen even de tijd voor nemen
qua muziekkeus op de afdeling waren we ook associatief bezig Lies had een cd'tje van Luka Bloom opgezet, toen die was afgelopen dacht ik aan "my name is Luka" van Suzanne Vega, daar zitten we nog steeds van te genieten, lekker rustige muziek op deze hete dag, pufffff, nu krijg ik toch echt een associatie met veel ijs!!!! of is dat meer een fata morgana??
woensdag 16 juni 2010
mozaiek

gelukkig heb ik nu een leuk dingetje om even te bloggen, met plaatje, hoe durf ik dat he???
op de jeugdafd. zijn momenteel 2 mozaiek kunstwerken van Jeannette van Wezenberg te bewonderen, nl. de tante van Floddertje en de computerheks, echt supermooi!! op de 1e verdieping zijn er nog een kleine tiental tentoongesteld, de moeite waard om even langs te lopen met oooohs en aaaahs en hoe kan iemand dit ooit maken?? sja waarschijnlijk kan dit alleen als je kunstenaar bent, hoewel, op haar hyves beschrijft ze de technieken, dus als je op zoek bent naar een nieuwe hobby..... veel plezier!
Labels:
expositie,
Jeannette van Wezenberg,
kunstenaars,
mozaieken
dinsdag 23 maart 2010
symposium lezen centraal



Het thema van het symposium was dit jaar "Lezen aan de basis; leesmotivatie en literaire competentie in het basisonderwijs". Als spreker was oa de beroemde & geadoreerde Aidan Chambers te gast. Ook al is hij geen George Clooney, hij heeft gewoon iets magisch en aandoenlijks. Er waren zelfs fans die hem volgen naar elk optreden haha en de organisatie maar denken dat het lezen centraal stond. En ja, ik ben natuurlijk ook voor hem gevallen, heb iig een boek + handtekening gescoord. Stond als eerste bij de kraam van Julia van het Paard van Troje die na ongeveer 100 telefoontjes op de valreep de laatste 100 exemplaren langs ondoorgrondelijke wegen op de kop heeft kunnen tikken. Het boek "Dit is alles" van slechts een kleine 800 pag, voor Susan en Ilse wanneer ze 16 jr (of iets ouder) zijn. Ik zal 'm deze week wel uitlezen denk ik. Er zit zoveel levenswijsheid, psychologie, filosofie en alles in, ik had graag gewild dat ik dit boek op m'n 16e had gelezen. Op het eind sprak ik een spreker die niet zo blij was met al dat lyrische gedoe over Aidan Chambers, want wat heeft hij nou eigenlijk helemaal gezegd en geschreven vroeg hij mij nors, Chambers redeneert alleen maar in z'n fictie en die boekjes over leesbevordering zijn al van eeuwen terug, sja ik heb me maar een beetje op de vlakte gehouden met "iedereen heeft z'n eigen insteek" wat natuurlijk een giller van een dooddoener is, ik moet er nog achter komen of norsie gelijk heeft of dat hij gewoon ook graag een rij om handtekeningen smekende vrouwen achter zich aan had gehad.
Chambers is in het basisonderwijs vooral bekend geworden door zijn idee van de leescirkel. Het is een handvat voor leesbevordering waarin de helpende volwassene steeds aanwezig is om het kind te coachen in het aanbod van goede en mooie boeken door deze beschikbaar te stellen en goed te presenteren, daarna gelegenheid en tijd te bieden voor het lezen en voorlezen van de boeken en uiteindelijk te komen tot interaktie over de gelezen boeken door gesprekjes of andere manieren van verwerking. Hij benadrukt dat ieder kind een leeslogboekje moet aanleggen, zodat zowel het kind als de leerkracht weten wat het al heeft gelezen. Het is niet alleen belangrijk om te weten maar heeft ook gevoelswaarde. Als je je leven lang zo'n leeslogboekje bijhoudt komen er bij elke titel weer herinneringen boven die je associeert met de tijd dat je dat bepaalde boek las, net zoals bij muziekfragmenten ook spontaan herinneringen bovenkomen. Zo'n leeslogboekje hoeft natuurlijk niet meer persé een echt schriftje te zijn, zoals Chambers beweert, maar kan heel goed digitaal (in librarything, my discoveries of bicatwise bv?) Vantevoren had ik de boekjes van Chambers over leesbevordering wat doorgesnuffeld en had daaruit wel een lesje geleerd. Triest dat ik daar nu pas achterkom, want je moet dus nooit vragen aan een kind "waarom vond je dat boek leuk/niet leuk", die vraag is te groot en slaat alle reaktie eigenlijk dood. Had ik dat maar beseft voordat we met het leesprogramma begonnen. Wat je beter kunt vragen is "wat vond je een leuk stukje, welke woorden heb je geleerd, wat vond je moeilijk, zitten er herhalingen in etc. gerichte en behapbare vragen dus.
Een andere spreker was Piet Mooren, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, hij is gepromoveerd op de rol van prentenboeken in cultuurspreiding en leesbevordering. Hij had een goed verhaal over hoe kinderen oa hun verbeeldingskracht kunnen ontwikkelen dankzij prentenboeken en kinderversjes. Vaak wordt onderschat hoe belangrijk het is om fantasie te ontwikkelen, voor het inlevingsvermogen, om jezelf en de wereld om je heen te begrijpen, maar ook om verschillende oplossingen te kunnen verzinnen voor alle mogelijke problemen die je tegenkomt in je leven. Hij zong nog een variatie op het liedje van 2 beren, nl. 'k zag 2 treinen samen lijnen, jaja, zong hij dat nou speciaal voor mij? Hij gaf wel leuke voorbeelden van prentenboeken, alleen een beetje gedateerd naar mijn smaak. Ik had verwacht dat hij kikker van Max Velthuijs nog wel zou noemen, het was tenslotte de kikkertiendaagse, maar nee en ik had nog wel de mooiste exemplaren in m'n kastje gezet! kwaak
Als laatste gaf Kees Vernooij ons de wind van voren. Hij is specialist op het gebied van taal/lezen aan de hogeschool Edith Stein in Hengelo. Hij stortte in rap tempo aan de hand van veel onderzoeksgegevens de verschrikkingen van onvoldoende leesvaardigheid over ons uit. Ik keek stiekem om me heen tijdens deze lezing in de veronderstelling dat iedereen wel in tranen uit zou barsten. Dat gebeurde net niet maar misschien geeft het wel een verklaring voor de minimale reakte op de slotvraag van Hans Smit om de dag met een woord of zin samen te vatten. We waren gewoon een beetje murw. Ik geloof direkt dat Kees Vernooij gelijk heeft als hij zegt dat het leesonderwijs momenteel te slap wordt aangepakt. Kinderen moeten gewoon vlot leren lezen en met de groep meegaan. Ze moeten niet te snel uit de groep gehaald worden als ze wat trager lezen, maar juist mee met de groep en dan wat meer tijd krijgen. Volgens hem kloppen de dyslexie aantallen ook niet, niet dat dyslexie niet bestaat, maar niet op zo'n grote schaal als nu lijkt. Het was wel bijzonder om naar zijn geknal te luisteren, hij had nog maar weinig tijd (nadeel van de laatste spreker) maar wilde natuurlijk wel z'n ei kwijt.... en dat is volgens mij aardig gelukt. Ik ben heel benieuwd hoe leerkrachten hierop reageren. Een goeie om in je achterhoofd te houden: leesbevordering/onderwijs vermindert gedragsproblemen en zelfs criminaliteit. Deze kan ik misschien gebruiken om m'n nog steeds niet van harte lezende zonen van 16 en 14 jr over te halen. Eigenlijk was het natuurlijk allang bekend "bouw scholen, dan kun je de gevangenissen sluiten......" Helaas wordt nu het omgekeerde gedaan, eerst wordt bekeken hoeveel analfabeten in een gebied wonen, daarna wordt extra ruimte gereserveerd voor de bouw van gevangenissen, bah, ik voel opeens een onleesbare depressie opkomen.
Ik bedenk opeens dat ik de eerste spreker nog niet heb genoemd, dat was Herman Franssen van de onderwijsinspectie. Het enige wat ik nog van zijn verhaal weet is dat hij hamerde op het belang van goed leesonderwijs, niet alleen technisch maar ook belevend. En dat er momenteel toetsinstrumenten worden ontwikkeld voor dit onderdeel, zodat scholen er ook echt mee aan de slag moeten. Dat geeft hoop!
's Middags waren er allerlei workshops om uit te kiezen, ik heb meegedaan aan "motiveren is een must" en "boekenbendes".
De eerste werd geleid door Janneke van Hardeveld, taal-leesexpert bij CPS, ze zette ons aan het werk met allerlei leesverwerkingsopdrachten en zette ons aan het denken over wat eigenlijk een lezer is. Mensen die niet van fictie houden maar wel non-fictie lezen, bijv. de krant, vakliteratuur etc. zijn toch lezers. Veel kinderen (vooral jongens) houden ook niet van fictie, maar vinden het wel leuk om informatieve boeken over hun hobby of lievelingsdier te lezen. Als je dit in je achterhoofd houdt kun je hier op inspelen, zodat ook deze kinderen een leuk boek in handen krijgen! Ze gaf nog allerlei praktische tips voor interaktie met kinderen over boeken, bijv. recensies schrijven, de schrijver mailen, bepaalde woorden ophangen bijv. de ene week treurige, de andere week vrolijke woorden etc. een quiz bedenken, vergelijk de film met het boek.
De tweede workshop werd geleid door Kees Broekhof, hij vertelde over de naschoolse leesclubs oftewel "boekenbendes". Er zijn inmiddels allerlei boekenbendes opgestart en bij het tijdschrift "lezen" van stichting Lezen is nu een themanummer verschenen, met achtergrondinformatie, draaiboek en stappenplan. Lijkt me heel leuk om te doen. Belangrijk is om hierin samen te werken met scholen, het liefst in een bestaande struktuur van naschoolse aktiviteiten. Klein vraagje: hoe doe je dit als je 50 tot 60 basisscholen in je werkgebied hebt?
Het was heel leuk om met allerlei bezoekers korte boekengesprekjes te voeren. De gespreksstof varieerde van "hoe kom ik aan die genrestickers voor onze schoolbieb", (ik moet haar nog terugmailen met het antwoord dat ik via de NBD buurman kreeg) tot "ik mocht hier niet naartoe van m'n direkteur (!!) dus heb ik er een vrije dag voor opgenomen, shocking. Daartussenin veel gesprekjes over oh ja, dat boek is zo leuk, gauw de titel noteren, een feest van herkenning. En natuurlijk even het boek van Chambers inkijken, want die zat bij de verkoopkraam nog in plastic gepakt, ha. Er was ook iemand die gedeeltelijk in een boekhandel werkte en gedeeltelijk voor de klas stond. Een ideale kombi voor bijv. boekenbendes!
De dag werd op een leuke en vrolijke manier in goede bananen geleid door Hans Smit (bekend van het jeugdjournaal). Bij de afsluiting vond ik het wel een beetje sneu voor hem en de organisatie want hij vroeg nog wat evaluerende kreten uit de zaal, maar blijkbaar was iedereen al zo moe of onder de indruk van het volle programma dat er weinig zinnigs meer uit kwam. Ik was natuurlijk ook niet alert genoeg, wat ik had willen zeggen schrijf ik dus maar even hier: het was een superleuke en inspirerende dag! Echt lekker de hele dag over de inhoud van je werk, los van al het georganiseer, gewoon een stukje paradijs.
zaterdag 20 maart 2010
nog ff woebie

zaterdag 13 maart 2010
woebie
als ik roep dat ik hoop dat iedereen z'n/haar blog in ere zal houden moet ik zelf natuurlijk ook wel het goede voorbeeld geven, daarom hier een paar foto's van de woebie ochtenden van afgelopen week, eerst weer even wennen, maar al snel heel gezellig!! meisje met paarse trui en 2 staartjes is Ilse......
maandag 8 februari 2010
ding 23, evaluatie


Over mijn favoriete dingen hoef ik niet lang na te denken: bloggen, hyves, librarything, bibliotheek 2.0 en de laatste tijd begin ik ook eindelijk tot het besef te komen hoe handig delicious kan zijn! Eerst dacht ik dat ik die paar favoriete sites wel zou kunnen vinden via favorietenlijstjes of gewoon uit het hoofd, maar de afgelopen week heb ik er weer wat sites bij gevonden en het is eigenlijk best handig om die gelijk in m'n verzameling te stoppen. Ook bijv. als je in de krant wordt geattendeerd op een leuke site en die wilt onthouden, het is toch zo dat je bij googelen niet altijd geduld of tijd hebt om alle mogelijke sites uit te pluizen, dus ja, voortschrijdend inzicht! En natuurlijk handig om de sites van anderen te kunnen bekijken!
Door deze 23 dingen durf ik meer dingen uit te proberen en in het wilde (?) weg accounts aan te maken. Ik ben nu (tot verdriet van sommige huisgenoten) een enthousiaste computergebruiker cq -verslaafde aan het worden. Het is voor de organisatie ook goed dat we dit met een groepje kollega's hebben gedaan, hierdoor is het makkelijk om bepaalde dingen gelijk in de praktijk te gebruiken, zoals googledocs, bijv. met de jeugdkollega's. Doordat veel bloggende kollega's elkaar volgen is er al veel meer communicatie ontstaan en ik hoop dat dit zo blijft! Misschien kunnen we deze blogs blijven gebruiken voor de kontakten of kunnen we via bibliotheek 2.0 blijven communiceren! En via wiki's, googledocs etc. Vooral omdat we vaak op verschillende tijden en in verschillende vestigingen werken is dit een ideale oplossing!
Tot m'n verrassing heb ik toch een account bij twitter aangemaakt, ook al gebruik ik het nog niet zo intensief, eigenlijk wilde ik hier nooit aan omdat ik het te "big brother-achtig" vond. Maar, zoals onze nationale mental coach zegt: je beslist zelf wie je wilt volgen, je moet het net als hyves en andere online dingen, toepassen naar je eigen inzicht, positief en opbouwend! Enne, je zou bijna je krantje kunnen opzeggen qua nieuwswaarde, maar het blijft natuurlijk lekker om met je kopje koffie de echte krant even door te snuffelen. Ook al weet je alle nieuwtjes al via twitter, planet of igoogle, nou ja. Twitter in de bieb zie ik niet direkt gebeuren, maar voor een back office inlichtingen funktie kan het best handig zijn!
Ik heb niet direkt verbeterpunten voor de 23 dingen cursus, maar ik hoop wel dat deze site blijft attenderen op en ons blijft bijspijkeren over nieuwe dingen! Want het blijft natuurlijk doorgaan, nu bijv. met de opkomst van de e-reader!
Ik ben heel blij dat ik deze cursus heb gedaan, ook al voelde ik me van te voren bezwaard omdat het heel veel tijd zou gaan "kosten". Nu weet ik dat deze tijd goed gebruikt is en zou ik het begrip "tijd kosten" niet meer in de mond nemen. Het is voor mij een mooie en zinvolle ontdekkingstocht geworden. Ik hoop dat dit ook voor de kollega's geldt en dat we er in de bieb nog heel veel van blijven merken!! Het is volgens mij echt een positieve ontwikkeling!
Tot slot nog een leuke anekdote die ik niet had kunnen vertellen zonder deze dingen. Het was een stikdonkere, gure nacht, ongeveer kwart over twaalf. Nu zit ik heel vaak op gekke tijden online omdat de computer dan even van mij is. Maar deze nacht zat ik er net 1 seconde achter en klik (of dingdong) daar begon Nel te chatten!!! Ik schrikken, want ik had al een tijdje niet meer gechat, zeker niet midden in de nacht. Chatten is niet echt mijn ding en ook niet echt Nel's ding, hahaha. Wat bleek? Ze had net haar 23 dingen met een zucht van verlichting en ook van teleurstelling (nl. voorbij) afgesloten en wilde dit nog even met me delen. Leuk he!? Nel kon even haar nieuwste nieuwtje kwijt en ik had een primeur en kon haar als eerste gelukwensen! We hebben de hele nacht nog over alle 23 dingen door zitten chatten, flesje wijn erbij. Nou okee, dit laatste zinnetje berust misschien op onzin. Maar toch, leuk! En proost iedereen!
Labels:
23dingen,
bibliotheek 2.0,
bloggen,
chatten,
delicious,
hyves,
librarything,
twitter
donderdag 4 februari 2010
zondag 31 januari 2010
jeugdafdeling cultura bieb op hyves!
boekentippers
zit je op hyves? voeg dan snel boekentippers toe en krabbel wat je favoriete jeugdboeken zijn of waren
zit je op hyves? voeg dan snel boekentippers toe en krabbel wat je favoriete jeugdboeken zijn of waren
zaterdag 30 januari 2010
ding 22, bibliotheek 2.0 en verder

Maar als ik nu bedenk hoe de bibliotheken er in de toekomst uit zouden zien zie ik juist veel mensen lopen en bewegen! De bieb als ontmoetingsplek, niet alleen virtueel maar ook echt! natuurlijk ook boeken, nog steeds veel boeken, de kombinatie van mensen en boeken in een mooie lichte ruimte, een paradijs! Natuurlijk ook andere media, zo eenkennig ben ik ook weer niet. Het lijkt me bijv. heel goed als er ook een plek is waar je samen met je (klein)kind naar een digitaal prentenboek kan kijken/luisteren, waar jongeren op een lekkere hangbank dvd's kunnen kijken, waar ouderen kunnen sjoelen met de wii.
Nou, back to reality, of juist back to the future? haha, heb gesmuld van de artikelen over bibliotheek 2.0, het manifest zou ik het liefst op een kussensloop laten drukken of whatever, het is zo waar! klantgericht werken en niet alleen klantgericht, maar ook gericht op de rest van de bewoners in je gebied die niet zo snel naar de bieb zouden komen, je kunt tegenwoordig op zoveel makkelijke manieren kontakten leggen. En niet wachten tot iets perfekt is voorbereid, maar gewoon beginnen als je denkt dat het een verbetering is in de service voor de klanten. Niet vastgeroest zijn omdat het nu eenmaal altijd zo geweest is, maar juist bewegen want de wereld verandert! En als je ziet wat er kan qua interaktieve websites kun je als bieb ook veel bieden aan persoonlijke service, zoals online boekenlijstjes, adviezen, verlengen, data met interessante lezingen etc. vanuit een persoonlijk profiel. Ook kunnen klanten feedback geven en meedenken. Dat is misschien soms even slikken, maar uiteindelijk gaat het om een positieve verandering omdat je alle verschillende stukjes kennis bij elkaar kunt brengen. Als laatste hoop ik dat zelfs ik ooit het zoek en boek fenomeen onder de knie zal krijgen, zodat het niet alleen bij zoeken blijft, bijv. het hele gebouw door voor een pakketje of 100 telefoontjes plegen, maar dat je met 1 druk op de knop het boek kunt aanvragen en erop kunt vertrouwen dat het op de goede plek aankomt, want volgens dat ene filmpje gaan zelfs kinderen van 11 jr de zoek en boek knop gebruiken, dus ja, dan moet ik er toch aan geloven!
Labels:
bibliotheek 2.0,
interaktief,
klantgericht,
ontmoeting,
service,
toekomst,
zoek en boek
donderdag 28 januari 2010
vervolg ding 21, my discoveries

maar om nu op een biebsite recensies te gaan schrijven lijkt me weer wat ver gaan, dat zou ik toch liever doen op librarything, omdat dat meer een hobbysite is, tags toevoegen is natuurlijk wel weer handig en ach ja, over een tijdje weten we niet beter en zitten de hele dag interaktief te doen, online en offline!
ding 21, aquabrowser my discoveries etc

zondag 17 januari 2010
ding 20

op last.fm kun je lijstjes aanmaken van je favoriete muziek, info uitwisselen en reageren, muziek zoeken en luisteren en nog veel meer, ik vond hier mijn favoriete muziek van vroeger terug, vette nostalgie: Ekseption met "peace planet" hadden we vroeger singletjes van, superleuk om weer terug te horen en grappig dat je dit na ca. 30 jaar nog precies mee kunt neurieen, er zit volgens mij een speciaal muziekhoekje in het menselijk geheugen, misschien nog es aan Douwe Draaisma vragen
zaterdag 2 januari 2010
ding 19, sociale netwerken

onnodig te vertellen dat dit echt mijn favoriete dingetje is!! door een kollega ben ik al uitgemaakt voor "hyvessletje" hahaha, natuurlijk alleen omdat ik 127 vrienden heb, verder gedraag ik me heel netjes, ook op hyves, juist omdat het openbaar is, of iig zichtbaar voor je vrienden, is het belangrijk om het gezellig, leuk, opbouwend en netjes te houden, positief is het sleutelwoord, ik heb een hele waslijst met argumenten om op hyves te gaan, maar heb totnutoe m'n zussen en de meeste vriendinnen nog niet kunnen overtuigen, snik, gelukkig zitten er wel een schoonzus en een hele hoop neven en nichten (jongere generatie) en leuke kollega's en kennissen op hyves, okee, m'n argumenten voor en ook een paar tegen:
* een makkelijke snelle manier om berichtjes bij iemand achter te laten in de vorm van krabbels, tikjes, buddy-poke
* als je niet wilt dat de rest van de vrienden het lezen kun je een berichtje achter de schermen achterlaten, een soort mailtje, zonder dat je het mailadres hoeft op te zoeken
* je kunt kiezen uit een hoop smileys en ook met hulp van www.krabbelaars.nl kun je mooie en toepasselijke plaatjes plakken
* je kunt op een voor jou handig tijdstip je hyves checken en berichtjes achterlaten, dit itt bellen en chatten
* je kunt ook chatten, maar dit is voor mij dus geen voordeel
* dankzij de superhandige hyvesverjaardagskalender zie je snel wie er jarig zijn (bovendien word je hier ook een paar dagen vantevoren op geattendeerd) en kun je de jarige verrassen met een krabbel en een mooi plaatje bijv. bosje bloemen
* als je niet zo lekker bent en thuis zit te sippen kun je er toch even "uit" dankzij hyves
* je kunt heel makkelijk je favoriete youtubefilmpjes op je site zetten en bij je vrienden kijken welke filmpjes zij hebben toegevoegd
* tegenwoordig kun je ook veel doen met je foto's op hyves, maar daar ben ik nog niet mee bezig, ik zie wel dat veel jongeren hier heel aktief mee zijn, hopelijk beseffen ze wel hoeveel mensen deze foto's kunnen bekijken, sommige jongeren zijn een beetje naief en hebben hun hele hyvesgebeuren openbaar, terwijl het niet moeilijk is om je hyves af te schermen zodat alleen je vrienden je krabbels etc. kunnen lezen, een stukje opvoeding is hier wel op z'n plaats, onze jongens zijn hier op de middelbare school trouwens wel goed voor gewaarschuwd, maar ouders zouden dit ook moeten weten
* je kunt lid worden van groepen op hyves, bijv. jeugdbibliothecarissen, fanclubs bijv. van zangers/zangeressen, hier doe ik niet zoveel mee, waarschijnlijk is dit toch te vrijblijvend, ik zie meer in bibliotheek 2.0 qua uitwisseling op het vakgebied
* in de rubriek "wie wat waar" kun je in één oogopslag zien waar je vrienden mee bezig zijn en als je wilt kun je hier snel op reageren, een soort twitter, je kunt ook een link leggen met twitter, zodat je maar één keer een berichtje hoeft te typen dat zowel op je hyves als op je twitter verschijnt, je kunt ook een link leggen tussen je weblog en hyves, zodat je blog in het bloggedeelte van hyves wordt opgenomen, superhandig allemaal
* voor de bieb is het een kans om via hyves kontakten te leggen met klanten, op de open dag is er al een jeugdhyves geopend, waar kinderen hun favoriete boek op konden krabbelen, het zou leuk en nuttig zijn om dit verder uit te bouwen tot een vast onderdeel van het kontakt met de klanten (klantjes) helemaal 2.0!!
Abonneren op:
Posts (Atom)